Yksi hallitsija – Kristittyjen vainot seurakunnan voimana

Kristittyjen vainot tähtäävät kristinuskon tukahduttamiseen, mutta usein ne saavat sen vain leviämään. Tämä on tapahtunut viime vuosikymmeninä muun muassa Kiinassa ja arabimaissa, joissa molemmissa kristittyjen vainot ovat olleet pitkälti hallintojen johtamia. Kuitenkin vaino voi johtua myös muista syistä. Etenkin kunniakulttuureissa suku usein hylkää kristityksi kääntyneen jäsenensä ja suhtautuu tähän väkivaltaisesti.
Yksi hallitsija -dokumentista käy ilmi, miten vainotut kristityt näkevät elämänsä ja miksi he ovat valmiita kärsimään uskonsa vuoksi. Entä mikä on vainotun seurakunnan menestyksen salaisuus ja miksi kristittyjen vainot usein vain lisäävät kristittyjen määrää ja tekevät seurakunnista voimakkaampia kuin ennen, vähintään pidemmän ajan kuluessa?
Dokumentti antaa äänen Kiinan seurakunnalle, jonka tilanteesta kertoo sen auttamiseen erikoistunut ChinaAid-järjestön johtaja, tohtori Bob Fu. Fu kohtasi itsekin vainoa nuorena kristittynä Kiinassa, jossa hän teki päivisin töitä Kiinan kommunistipuolueelle englannin opettajana ja iltaisin levitti pyöräillen sanomaa Jeesuksesta Pekingin ympäristössä.
Muslimimaailman vainottuja kristittyjä edustaa pastori Yassir Eric. Hän kasvoi Pohjois-Sudanissa radikaalin islamilaisen suvun keskellä, kunnes uskoontulonsa jälkeen joutui perheensä hylkäämäksi ja jopa ”hautaamaksi”. Dokumentissa Yassir Eric avaakin sitä, millaisina kristittyjen vainot näyttäytyvät niin vainoajan kuin vainotun näkökulmasta.
Dokumentti vie katsojansa kristillisyyden alkujuurille antiikin Roomaan, jossa kristittyjen vainot olivat arkipäivää, mutta jossa samaan aikaan kristinusko levisi voimakkaasti. Tätä vainojen historiaa tuo esiin tohtori Susanna Kokkonen. Kokkonen on ansioitunut erityisesti juutalaisvainojen asiantuntijana, mutta hänen nykyinen tehtävänsä Toivoa vainotuille kansoille -järjestön johdossa sekä laaja-alainen näkökulmansa vainojen historiaan tuo dokumenttiin tärkeää aikaperspektiiviä ja syvyyttä.
Länsimaissa kristityt ovat saaneet harjoittaa uskoaan vapaasti jo pitkään, mutta lähestymmekö nyt risteystä, jossa yhteiskuntamme kääntyvät yhä enemmän kristillisiä arvoja vastaan? Synkän ja raskaan käsittelytavan sijaan dokumentti tuo vainoihin toisenlaisen näkökulman, joka voi tehdä länsimaisista kristityistä vahvempia kuin koskaan.
  • Ensilähetys: la 11.3.2023, TV7 Plus
  • Kesto: 45 min
  • Puhutut kielet:
  • englanti
  • Tekstitykset:
  • suomi, ruotsi, viro

Mitä voin tehdä?

Voit rukoilla puolestamme ja kertoa meistä kaverille esim. sosiaalisessa mediassa.
Onko sinulla valmista ohjelmaa? Kerro ja näytä meille millaista sisältöä tarjoaisit. Ota yhteyttä kanavatuottajaan.