Orpolasten auttaminen Etiopian Ambon kaupungissa

Ollessani 10-vuotias opettajamme antoi meille oppilaille läksyksi harjoitella 10 käskyä ja niiden selitykset. Nämä tultaisiin kuulustelemaan tulevilla kinkereillä, jotka pidettiin eräässä maalaistalossa. Tehtävä oli minulle vaikea, mutta opettelin ne kuitenkin kaikki ulkoa. Kinkerit tulivat ja odotin milloin tulee minun vuoroni vastata. Vuoroni tullessa pappi kysyi: ”Mitä sinä osaat, vai osaatko mitään?” Vastasin, että osaan ne kaikki ja luettelin ne sitten hänen ja koko kuulijakunnan edessä. Pappi sanoi: ”Tämä tyttö se lähtee Ambomaalle lähetystyöhön.” Siihen aikaan monet lähetystyöntekijät menivät juuri Ambomaalle työhön. Ambomaa sijaitsee Namibiassa, Afrikassa. Papin sanat jäivät mieleeni hyvällä tavalla. Kuitenkin unohdin ne pian.

Vuonna 2009 olin kävelemässä töihin, kun sydämelleni laskettiin sanat: ”Mitä sinä voit tehdä Afrikan lasten hyväksi?” Vastasin mielessäni, jotta voin rukoilla heidän puolestaan sekä auttaa taloudellisesti, jos sellainen kohde löytyy. Ajan kuluessa tämäkin asia unohtui, kunnes vuonna 2015 tutustuin etiopialaisiin Helsingissä. Niihin aikoihin minulle tuli kova halu matkustaa Etiopiaan. Eräällä vierailulla heidän luonaan mieleeni tuli tämä kymmenvuotiaana saatu papin sana. Aloin kertomaan heille tästä Ambomaasta ja totesin, että onkohan Etiopia minun Ambomaani. He kertoivat, että Etiopiassa on kaupunki nimeltään Ambo. Olin aivan ihmeissäni kuullessani sen.

Siitä hetkestä meni vielä kolme vuotta, ennenkuin pääsin käymään Etiopiassa tammikuussa 2018, mutta silloin en kuitenkaan päässyt käymään vielä Ambossa. Eräässä Addis Abeban seurakunnassa pastori sanoi kokouksen jälkeen minulle: ”Se mistä Herra on puhunut sinulle noin 7 vuotta sitten, alkaa nyt.” Kotiin palattuani muistin tämän sanan ”Mitä sinä voit tehdä Afrikan lasten hyväksi?” Sen jälkeen aloimme muutaman ystäväni kanssa pitämään kotikutsuja, joissa kerroimme tästä johdatuksesta auttaa orpolapsia Etiopiassa. Se johti Bethel Apu ry -yhdistyksen perustamiseen.

Tammikuussa 2019 matkustin uudelleen Etiopiaan Ambon kaupunkiin asti ystäväni Kati-Kaisan kanssa. Emme tunteneet siellä ketään, mutta Jumala johdatti meidät pienen seurakunnan yhteyteen, jonka pastorina toimii Eyu Kebede. Hänen kanssaan keskustelimme ja mietimme eri vaihtoehtoja, miten voisimme auttaa orpoja sekä yksinhuoltajaäitejä ja -isiä, jotta heillä olisi mahdollisuus huolehtia ja kasvattaa lapset kotona. Useiden lasten vanhemmat kuolevat nuorena mm. HIV-tautiin.

Syksyllä 2020 työ sai uuden suunnan, kun yhteyshenkilömme Eyu Kebede halusi alkaa auttamaan lapsia jotka ovat asuneet vuosia kadulla. Hän löysi työhön sopivan talon, johon mahtuu kymmeniä lapsia. Vuokrasimme sen, ja nyt työmme painopiste on näiden katulasten auttamisessa. Myöhemmin Ambon kaupunki lahjoitti maa-alueen läheltä orpokotia. Maa-aluetta on raivattu ja sinne on istutettu monenlaisia kasveja ja hedelmäpuita. Rakenteilla on myös kanala, lehmille navetta, kala-allas, mehiläisten kasvatusta sekä kahvila virkistysalueelle. Näin saadaan tuloja kodin ja lasten kuluihin myös omasta takaa. Lokakuussa 2021 vierailin Ambossa ja sain nähdä omin silmin työn laajentumisen, ja miten Jumala on siunannut tätä työtä valtavasti. Kiitos Jumala uskollisuudestasi antamallesi työlle.